Sök

Sök

Antagen till utbildning

Välkommen som ny student på Försvarshögskolan! Här finns allt du behöver veta och göra nu.

Under tiden mellan antagningsbesked och studiestart finns några saker du behöver göra. För att inte missa några viktiga förberedelser kan du ta hjälp av checklistan nedan.

Antagen till ett internationellt masterprogram?

Du kan redan nu se om du har fått en plats/reservplats om du loggar in på antagning.se. Om du har blivit antagen till en Internationell Master kommer du får ett välkomstbrev i början av april. Där finns en svarslänk och instruktioner hur du tackar ja till din plats.

Du kan inte tacka ja via antagning.se när du är antagen till en Master.

Det är endast ett urval till Internationella Masters. Reserver kontaktas i turordning.

Se till att dubbelkolla din spambox så att du hittar välkomstmejlet.

Checklista inför studiestart

Antagningsbeskedet kommer i mars/april eller juli (beroende på vad du sökt) om studierna börjar på hösten och i december om studierna börjar på våren.

Om du har blivit antagen, eller fått en reservplats i urval 1 behöver du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på "mina sidor" på antagning.se.

Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv efter urval 2 behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

Aktuella datum

På sidan "viktiga datum" på antagning.se kan du se exakt när antagningsbeskedet kommer och när du senast måste tacka ja.

På sidan kan du också läsa mer om antagningsbesked 1 och antagningsbesked 2.

Antagen med villkor

Du behöver tacka ja till din plats även om du blivit antagen med villkor. Att bli antagen med villkor innebär att du måste uppfylla villkoret innan du kan registrera dig på utbildningen.

Reservantagning

Efter att ordinarie registreringsperiod har stängt kommer Försvarshögskolan att påbörja reservantagningen till de utbildningar som inte blivit fyllda. Till höstterminens kurser kommer reservantagningen att ske under vecka 34. Till vårterminens kurser kommer reservantagningen att ske under vecka 2.

Om du som reserv har mottagit ett nytt antagningsbesked och mejl med ett platserbjudande från Försvarshögskolan ska du registrera dig för att behålla din plats på utbildningen. Information om hur du registrerar dig hittar du under punkten tre ”Registrera dig”.

Som bekräftelse på din registrering kommer du få ett mejl från vår IT-avdelning med information om hur du aktiverar ditt FHS-konto. Mejlet kommer att skickas till den mejladress som finns angiven i Ladok.

Vi kontaktar endast reserver på mejl. Kom ihåg att även kontrollera din skräppost. Försvarshögskolan har inget upprop dit du kan komma för att ta en studieplats i anspråk.

För studenter antagna till ett internationellt masterprogram gäller andra instruktioner, se välkomstmejl som går ut i början av april.

Om du vill ansöka om studiemedel från CSN gör du det på "Mina sidor" på csn.se. Ansök i god tid.

Terminstider

När du ansöker om studiemedel kan du behöva ange studietid, till exempel när terminen börjar och slutar.

Som ny student behöver du registrera dig i studiedokumentationssystemet Ladok. Registrering är obligatoriskt för dig som antagits i urval 1 eller urval 2 och krävs för att du ska behålla din plats.

För dig som är antagen till höstterminen 2024 gäller följande registreringstider;

  • För kurser som startar vecka 36-44 är registreringen öppen från och med 19 augusti till och med 25 augusti.
  • För kurser som startar från vecka 45 och framåt är registreringen öppen från och med 21 oktober till och med 27 oktober.

När ordinarie registreringsperiod är stängd, öppnar registreringsperioden för reservantagna.

Du som är antagen med villkor kan inte registrera dig innan ditt villkor tagits bort i antagningssystemet. För att kunna registrera dig behöver du kontakta Försvarshögskolans antagningshandläggare så fort du uppfyller villkoret. De kontrollerar då din behörighet så att du kan registrera dig.

Läs mer på : Antagen med villkor

Vanliga orsaker till att du inte kan registrera dig

  • Registreringsperioden är inte öppen.
  • Du är antagen med villkor. Läs mer på Antagen med villkor

När du registrerat dig skapas automatiskt ett studentkonto (FHS-konto) som du använder för att logga in på bland annat studentmejl, lärplattform och bibliotekets webbplats.

Dina inloggningsuppgifter skickas till den mejladress du har angett i Ladok i samband med registreringen. Observera att det kan ta upp till 12 timmar innan mejlet med inloggningsuppgifterna kommer.

Har du inte fått dina inloggningsuppgifter, börja med att kontrollera din skräppost. Om du behöver hjälp med inloggningsuppgifterna till ditt FHS-konto, kontakta helpdesk@fhs.se.

När du är registrerad och har ett FHS-konto kan du se ditt fullständiga schema och logga in i lärplattformen Canvas

Schema

Hitta schema (du kan se en enklare version av schemat innan du är registrerad)

Lärplattform (Canvas)

När du aktiverat ditt FHS-konto kan du logga in i lärplattformen Canvas.

Canvas är det digitala navet för dina studier. Där hittar du kursspecifika ytor med till exempel kursbeskrivning, föreläsningsmaterial, inlämningsuppgifter, diskussionsforum och utvärderingsformulär.

Program för distansundervisning (Zoom)

På Försvarshögskolan används programmet Zoom för distansundervisning. Läs Anna Lindh-bibliotekets guide för Zoom.

Kursplan och kurslitteratur

Vi rekommenderar att du läser igenom kursplan och litteraturlista för din första kurs innan du börjar. På så vis är du förberedd på studiestarten och kan köpa din kurslitteratur i god tid. Se kursplaner och kurslitteratur för program.

Kursplaner och kurslitteratur för fristående kurser hittar du på respektive kurssida. Gå till sök utbildning för att hitta din kurs.

I samband med registrering skapas ditt personliga passerkort. Du kan hämta ditt passerkort i receptionen på Drottning Kristinas väg 37 från och med terminens första dag. Det går dock bra att hämta ditt passerkort under hela terminen.

Mer om introduktionsdagen

På höstterminens första dag bjuder Försvarshögskolan in till en introduktionsdag för nya studenter på Drottning Kristinas väg 37. Där får du mer information om själva studierna och får träffa lärare och studiekamrater. Försvarshögskolan bjuder även på en lättare lunch, och på kvällen håller mässen öppet för alla studenter.

Studentkåren har också inspark under dagen.

Mer information och schema för introduktionsdagen publiceras inom kort.

Försvarshögskolans studentkår representerar dig och dina intressen i frågor som rör din utbildning. Läs mer om studentkåren.

Välkommen till Försvarshögskolan

Hur är det att komma som ny student till Försvarshögskolan? Emma Nilsson, student på kandidatprogrammet i statsvetenskap, berättar!

Efter studiestart

Här på studentportalen hittar du det mesta du behöver veta under studietiden. För att din studiestart ska vara så enkel som möjligt har vi här samlat det som är bra att känna till redan från start.

På Försvarshögskolan har du tillgång till flera IT-resurser för att underlätta dina studier. Om du har frågor kan du få hjälp av vår Helpdesk, antingen på plats eller via mejl eller telefon.

Anna Lindh-biblioteket är ett högskolebibliotek och specialbibliotek med inriktning mot försvar, utrikes- och säkerhetspolitik. Som student har du tillgång till biblioteket på Drottning Kristinas väg. Där finns studieplatser, grupparbetsplatser och en tyst zon. Studenter på Officers­programmet har också tillgång till biblioteksfilialen vid Militärhögskolan Karlberg.

Resurser och stöd på biblioteket

Biblioteket stödjer dig som student i akademisk informationssökning och användning av referens­hanteringsprogram inför arbete med inlämningsuppgifter eller uppsatsskrivande. Det finns möjlighet att ställa frågor via exempelvis chatt eller boka handledning. Till dig med funktions­nedsättning erbjuder biblioteket också läsprogram, talböcker och annan anpassad media.

Du når alltid bibliotekets elektroniska resurser via bibliotekets webbplats. Du loggar in med ditt FHS-konto.

Digitala verktyg

Biblioteket ansvarar för Försvarshögskolans digitala verktyg, till exempel lärplattformen Canvas och e-mötesverktyget Zoom.

Lärplattformen Canvas fungerar som ett digitalt klassrum och det är där du exempelvis hittar kursinformation, lämnar in uppgifter och kommunicerar med studiekamrater och lärare. Zoom används vid genomförande av seminarier eller föreläsningar i realtid. Om du har frågor om de digitala verktygen, kontakta lms@fhs.se.

Försvarshögskolan är ett skyddsobjekt. Därför finns skyddsvakter i våra lokaler och alla studenter har ett personligt passerkort.

På Försvarshögskolan finns flera olika former av stöd som kan hjälpa dig med studierna och att må bra under din tid som student.

Som student har du rätt att påverka. Det gäller både dina studier och livet på Försvarshögskolan i övrigt. Det finns flera sätt att engagera dig på — du kan till exempel bli medlem i Försvarshögskolans studentkår.

Examinator

En examinator är även den som fastställer ett betyg i Ladok. Det är även till examinator man vänder sig för att få sitt betyg omprövat.

Studierektor

En studierektor ansvarar för det mesta som rör ett visst ämne, till exempel statsvetenskap eller krigsvetenskap. Till studierektorn kan du bland annat vända dig om du har klagomål.

Programansvarig

Programansvarig har ett övergripande och sammanhållande ansvar för programmen på Försvarshögskolan. Varje program har en programansvarig.

Studie- och yrkesvägledare

Hos studie- och yrkesvägledaren kan du få hjälp med allmänna studiefrågor, tips och råd kring studieteknik och studievanor eller diskutera framtiden efter studierna.

Studentexpeditionen

Studentexpeditionen bemannas av personal från FUS och här kan du hämta din rättade tentamen samt få hjälp med enklare frågor.

FUS betyder, Forsknings-, utbildnings- och studentavdelningen. Där arbetar bland annat studievägledare, examenshandläggare och antagningshandläggare.

Emma Nilsson lår ut med armarna i skolans entré.

”Vi tar emot dig och välkomnar dig in i gemenskapen ”

Dina två första veckor är ett pärlband av roliga aktiviteter och teambuilding. Inom några dagar är du inne i ”familjen”, har fått nya vänner och känner dig hemma.

Det är ännu intressantare än jag hade kunnat tänka mig

Möt Stina som läser tredje året på kandidatprogrammet med inriktning militärhistoria. Hon tipsar om hur du kan boosta dina studier genom att köra ett pass i Försvarshögskolans gym.

Försvarshögskolans studentkår

Studentkåren är en demokratisk och ideell sammanslutning av studenter som representerar dig och dina intressen i frågor som rör din utbildning.

Dela: