Sök

Sök
Event header Nato Youth Summit

PRESSMEDDELANDE

Ordförande för Natos militärkommitté deltar i Natotoppmöte för ungdomar i Stockholm

Natos årliga toppmöte för ungdomar, Nato Youth Summit, genomförs i år i Stockholm och Miami. I Stockholm samlas 200 ungdomar för att tillsammans med civila och militära beslutsfattare diskutera högaktuella säkerhetspolitiska utmaningar och Natos roll. De får bland annat tillfälle att ställa frågor till amiral Rob Bauer som är ordförande för Natos militärkommmitté.

Globala säkerhetsutmaningar, teknologi, innovation och utländsk påverkan är några ämnen som kommer att diskuteras under Nato Youth Summit 2024. Tillsammans med Miami är Stockholm i år värd för toppmötet som engagerar ungdomar mellan 18 och 35 år. Ungdomar deltar även digitalt och allt webbsänds. Programmet inleds kl 11 i Stockholm.

Under toppmötet kommer ungdomar från flera olika europeiska länder som deltagit i Nato Youth Summit Challenge presentera idéer om unga personer roll i globala säkerhetsutmaningar.

Deltagarna får möjlighet att ställa frågor till dagens beslutsfattare, däribland ordförande för Natos militärkommitté amiral Rob Bauer; försvarsminister Pål Jonson; statssekreteraren till ministern för civilt försvar, Johan Berggren; Försvarshögskolans rektor Robert Egnell och generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Charlotte Petri Gornitzka.

– I ett av de mest allvarliga säkerhetspolitiska lägen vi har upplevt i modern tid i Europa och USA, är det mer avgörande än någonsin att ungdomar engagerar sig i säkerhetspolitiska frågor. Det är därför av yttersta vikt att vi erbjuder arenor för möten och diskussioner. Nato Youth Summit är en sådan arena och som färsk Natomedlem är det extra betydelsefullt att Sverige får stå värd för detta Natotoppmöte för unga, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör vid MSB.

Det är MSB tillsammans med Försvarshögskolan som organiserar programdelen i Stockholm. Två studenter från Försvarshögskolan, Sarah Franzén och Carl Johan Skoog, är programvärdar.

Klockan 15 svensk tid öppnar webbsändningen upp för Miami. Här medverkar bland andra USA:s biträdande utrikesminister Kurt Campbell och flera seniora personer inom Nato.

Nato Youth Summit 2024 är ett samarbete mellan Nato, Aspen Institute International Partners, Aspen Institute Romania, Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Mer information

Programmet för Nato Youth Summit.
Information om medverkande i Miami.

Tid: 13 maj kl 11:00-17:30
Plats: Epicenter, Malmskillnadsgatan 44, Stockholm
Anmälan: Journalister är välkomna att delta. Ordförande för Natos militärkommitté, amiral Rob Bauer, kommer att vara tillgänglig för några kortare intervjuer. Militärkommittén utgör Natos högsta militära representation. Föranmälan krävs till kom@fhs.se eller 070-972 91 14. Medtag presslegitimation.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-09
Senast uppdaterad:
2024-05-14

Kontakt

Dela: