Sök

Sök
Kadetter utanför Karlbergs slott.

Foto: Anders G Warne/Arkiv.

Tydligare karriärvägar för officerare med doktorsexamen

Försvarshögskolan växlar upp arbetet för att öka antalet disputerade officerare med målet att fler kadetter och officerare ska fortsätta en akademisk karriär.

Men en ny policy och handlingsplan ska arbetet för att öka antalet disputerade officerare bli tydligare. Förhoppningen är att officerare som har ett intresse för forskning ska få upp ögonen för att forskarutbildningen också är en möjlig karriärväg.

– Det är brist på officerare med doktorsexamen både inom Försvarsmakten och vid Försvarshögskolan. Disputerade officerare kombinerar vetenskaplig kompetens med yrkeserfarenhet, vilket gör dem särskilt värdefulla för att leda och utveckla den militära professionen, säger Malena Britz, forskningschef vid Försvarshögskolan.

Försvarshögskolan behöver disputerade officerare som forskare, lärare och akademiska ledare inom samtliga ämnen inom officersutbildningarna. Inom Försvarsmakten är de disputerade officerarna en viktig del i utvecklingsorganisationen, till exempel i rollen som forskningschef eller expert inom Försvarsmaktens forsknings- och utbildningsverksamhet.

Fler doktorander och större möjligheter till forskarutbildning

En åtgärd är att regelbundet informera både kadetter och studerande vid Högre officersprogrammet om forskarutbildningen och de möjligheter den ger.

– Även ansökningsprocessen till forskarutbildningen behöver ses över. Utöver traditionell antagning med en öppen utlysning av doktorandtjänster kan mer specifika utlysningar för projektdoktorander inom ett forskningsområde göras, där officerserfarenhet kan efterfrågas särskilt, säger Malena Britz.

Ett exempel är de forskningsprojekt som finansieras av Försvarsmakten, där officerserfarenhet kan vara meriterande. Ett annat alternativ som kan öka antalet disputerade officerare är att tillsätta fler tjänster för samverkansdoktorander, där Försvarsmakten får möjlighet att komplettera doktorandutlysningar med specifika forskningsområden.

Internationell forskarskola för officerare

Som en del i arbetet med att stärka forskarutbildningen inom områden som är relevanta för Försvarsmakten har Försvarshögskolan i år inrättat en forskarskola med ett särskilt fokus på doktorander som är officerare. Ett av syftena med forskarskolan är att erbjuda ett internationellt nätverk för officerare med doktorsexamen.

– Forskarskolan ska främja en långsiktig kunskapsutveckling inom Försvarsmakten och stärka forskningen inom områden som krigföring, militär organisation, militärt ledarskap och försvarsplanering, säger Malena Britz.

Karriär efter disputation och delade anställningar

Försvarsmakten har en plan för hur karriären kan se ut för doktorander och officerare med doktorsexamen. Det är ett steg mot ett system där forskarutbildning och doktorsexamen värderas och ses som meriterande inom organisationen.

Vid Försvarshögskolan ska disputerade officerare kunna meritera sig både vetenskapligt, pedagogiskt och inom det akademiska ledarskapet.

– I vår anställningsordning anges det att disputerade officerare är en strategisk resurs och att anställning som disputerad officer är en del i den akademiska karriärvägen, säger Malena Britz.

För att ge officerare med doktorsexamen möjlighet att utveckla sin karriär både inom Försvarsmakten och på Försvarshögskolan kan delade anställningar vara en väg framåt.

– Det skulle innebära att forskare och lärare kan arbeta mer i både Försvarsmakten och på Försvarshögskolan än vad som är möjligt i dag. Detta skulle gynna båda organisationerna genom att de kan dela på kompetensen, säger Malena Britz.

Från kadett till professor

Läs hela policyn för att öka antalet kadetter som fortsätter en akademisk karriär vid Försvarshögskolan eller Försvarsmakten: Från kadett till professor och från doktor till general Pdf, 510.7 kB.

Läs mer om forskarskolan för officerare: Research School for War and Defence

Sidinformation

Publicerad:
2024-11-29
Senast uppdaterad:
2024-11-29
Passed node is not renderable
Dela: