Sök

Sök

Språkhjälp

Här har vi samlat olika typer av länkar till hjälp för korrekt språk. Här finns skrivregler, ordlistor och hjälp för ett tydligt klarspråk.

Frågelådan ger svar på frågor om till exempel skrivregler, grammatik, uttal, stavning, främmande ortnamn och användning av ord och uttryck.

» Frågelådan

På ordbokstjänsten svenska.se hittar du svar på många frågor om stavning, böjning och betydelse. Här finns bland annat SAOL Svenska akademins ordlista.

» svenska.se

Klarspråkshjälpen är en samling redskap och råd för dig som vill ha hjälp med att skriva vårdat, enkelt och begripligt och att anpassa din text efter läsaren.

» Klarspråkshjälpen

En vägledning för alla som skriver inom myndigheter, kommuner och annan offentlig verksamhet. Boken innehåller bland annat kapitel om att skriva klarspråk, att skriva för webben och hur man arbetar med text och form.

» Myndigheternas skrivregler


Utrikes namnbok innehåller namn på svenska myndigheter och organisationer, EU-organ och länder samt titlar inom svensk offentlig förvaltning på svenska, engelska, tyska, franska, spanska, finska och (i viss utsträckning) ryska.

» Utrikes namnbok


Svenska skrivregler finns även i tryckt form. Står i biblioteket på hylla 80.

» Svenska skrivregler

» Svenska skrivregler (tryckt)


Natotermer på engelska och franska.

» Natotermer


Samling med tips för språkhjälp hos Institutet för språk och folkminnen

» Länkar och tips

Dela: